Kelt tészta - diós-mákos-meggyes-almás

6 fő részére

Nehézség:

közepes

Beküldte:

hozzávalók

  • kb. 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 púpos evőkanál zsír
  • kb. 15 dkg margarin
  • kb. fél liter tej
  • csipet só
  • 1 evőkanál kristálycukor

mákos töltelék

  • 3 csésze mák
  • porcukor

almás töltelék

  • alma
  • zsemlemorzsa
  • kristálycukor

Elkészítés

Fontos az élesztő futtatása. Ha a tej, amiben az élesztőt futtatjuk, túl meleg, akkor az élesztőt leforrázzuk, ha túl hideg, akkor nehezen kel. Egy kis lábasban nem tesszük oda az összes tejet, hagyunk belőle, mert nem biztos, hogy mindre szükségünk lesz. Melegítjük, beleteszünk 1 evőkanál cukrot. Azért, hogy ne melegedjen meg túl nagyon, de ne is legyen hideg, régi szokás szerint a mutatóujjunkkal kevergetjük melegítés közben. Ha már kellemesen melegnek érezzük, levesszük a tűzről, és apró darabokban beletördeljük az élesztőt. Ezt hagyjuk pihenni. Ezután a többi hozzávalót egy tálban összeöntjük. Arra ügyeljünk, hogy az anyagok jól összekeveredjenek. Ha szükséges, a maradék tejet is hozzáadjuk, ha túl lágy, még lisztet szórunk bele. A szakácskönyvek szerint ezt a tésztát kézzel igen sokáig kell kidolgozni. De én könnyítek a dolgon: Miután összekevertük az összetevőket, liszttel megszórjuk a tetejét, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyre félretesszük kelni. Kb. 20 perc-fél óra múlva újból átdolgozzuk, szintén nem sokáig, ezzel váltjuk ki a szakácskönyvekben előírt fáradságos munkát. A tészta tetejét ismét meglisztezzük, és újból kelesztjük kb. fél-háromnegyed óráig. Ennyi mennyiségből kb. 4 rúd lesz, ezért a gyúródeszkára kiborított tésztát 4 részre osztjuk. 3-5 mm vékonyra nyújtjuk. Hogy ne ragadjon, a nyújtáskor elég bő lisztet használunk. Tölthetjük mákkal, dióval, almával, meggyel. Egy rúdhoz kb. háromnegyed csésze mákot darálunk, amit porcukorral elkeverünk. Almás esetén a nyújtott tésztalapra először zsemlemorzsát szórunk, a lereszelt és kinyomkodott almát erre elegyengetjük, kristálycukorral megszórjuk. Ha meggyest készítünk, az alá is zsemlemorzsát szórunk, ami a keletkezett nedvességet felszívja. Az összegömbölyített tésztát zsírozott tepsibe tesszük, villával a tetejét megszurkáljuk, és tojással megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.